Südamelt ära…

Teate, mul on juba mõnda aega üks mõte hinge peal ja no vuristan selle siia blogisse nüüd ära, et ehk saab süda rahu, kuigi ilmselt vihastan paljud välja.

70b779c81ca6b00addabf57bea96bf0a

Ilus eksole? Eesti.. mitte valitsus, vaid Eesti…

Kas keegi palun tahab mulle seletada seda aktsiooni, et lähme 24. veebruaril Lätti? Milleks? Et protestida valitsuse vastu?? Et taguda rinnale- jah, just meie olemegi esijoodikud! Tuletõrjujate olematust ja politsei ning arstide madalast palgast on savi aga vot kui alko hinda tõstetakse, siis me tõstame häält ja näitame, milleks me võimelised oleme!

Esiteks on see minu arust umbes täpselt sama haige kui see, et ma ei lähe sõbra sünnipäevale, sest ta lapsehoidja on täiega nõme. Minu jaoks ei ole küll Eesti 101 tolvanit Toompeal. Minu jaoks on Eesti minu kodumaa, muuhulgas lihtsalt juhivad seda suuresosa mulle ebaümpaatsed ja ehk ka mitte kõige pädevamad isikud. Armastan oma kodumaad väga ja ei arva, et Eesti on sellepärast halb, et valitsus on halb.

Jah, kogu kütuseaktsiisisiga toimuv on täiesti haige. Miks meie kodumaa selles süüdi on, et sa EV100 päeval Lätti ronid?? Ma saan aru, et sa meie majandusministri sünnipäevale protestiks ei ilmu, vaid lähed hoopis endale meelepärase riigi valitsuse õuele, ma saan aru, et sa protestid mis iganes neid mõjutaval viisil aga sa võtad meie kodumaa vabariigi aastapäeva ja solgid seda. Oleks Läti siis veel oma poliitikaga suureks eeskujuks… no mina ei arva, et on. Ilmselt on paremaid valitususi, kellelt eeskuju võtta.

Aga ei, võtame päeva, mis on selleks, et pühenduda sellele, et meil on vabadus, meil on oma kodu. Oma puuduste ja kõige heaga armastan ma seda väikest konnatiiki väga. Kogu see alkoholi poleemika “lähme kõik koos viinarallile” on muidugi eriti haige, sest ma olen üsna kindel, et pooled osalejad on veel mõni aeg tagasi soomlaste üle naernud, et nood siin  viinarallil käivad. Kas sa tõesti arvad, et valitsust kotib, et sa selle päeva ära solgid?? Mis võiks olla selle reaalne kasu?

Oleks see siis vähemalt kütuseaktsiisile üles ehitatud aga ei algselt oligi see ju üsna puhtalt alkoholiaktsiisile üles ehitatud üritus ja see on kohe eriti nukker. Jah, see ei olnud tark tegu aga päeva lõpuks ei ole see kindlasti meie suurim kitsaskoht. Ja kui mõelda vaid üksikisiku rahakoti peale, mitte riigi rahakotile siis kütuseaktsiisist on tõesti tugevalt kõik mõjutatud, kuid alko aktsiisitõus ühtegi indiviidi vaesemaks teha küll ei oleks tohtinud.  Kui alko hinnatõus su rahakotile tuntavalt mõju avaldab, siis mul on sulle uudis- sa tarbid liiga palju!

Ma olen viimase aasta jooksul olnud nii inspireeritud meie noortest. Nende jaoks on au ja uhkus laulda laulupeol. Ilma liialdamata on noori, kes poetavad pisara, sest mingil põhjusel ei ole neil võimalik EV100 kodumaal tähistada. Tean, sest olen sellise noorega suhelnud. Ja mul on uhke tunne, sest äkki kõik ei ole veel kadnunud? Mõni veel hindab seda, et tal on see oma kodumaa ja mõistab , et Eesti ja valitsuse vahel ei ole võrdusmärki. Jah, on tore kui nad käivad väljas ja vallutavad maailma aga nad ei unusta, kus on nende juured ja nad ei näe selles ainult halba.

Ma ei ütle, et halba pole. On ja palju aga sellest räägitakse nii palju, et mulle ei mahu pähe, kuidas jaksatakse nii palju hädaladada ja ainult negatiivset märgata. Millal räägitakse sellest, mis meil hästi on? Selllest, kui ilus loodus meil on ja sellest, et sa saad täiesti tasuta omandada ülikooliharidust. Ma ei tea, kas te mõistate kui suur luksus see on? Vanemad saavad 1,5 aastat lapsega kodused olla täispalga säilitamisega! Kolmelapselised pered saavad nüüdsest 500 € toetust. Kui paljud riigid selliseid võimalusi pakuvad? Meil on siin turvaline (veel), meil on siin vabadus ja oma ilus emakeel.

Võib-olla olen ma sellest üritusest täiesti valesti aru saanud ja tegelikult on tegu väga hästi põhjendatud ja õilsa üritusega. Aga praegu tundub mulle, et Eestit “karistatakse” halbade juhtide eest kodumaale justkui kõige olulisemal päeval. Mina suudan siiani selles ürituses näha vaid kitsarinnulisust, mõtlematust ja lugupidamatust oma kodumaa vastu.

11 thoughts on “Südamelt ära…

 1. Püha lihtsameelsus või lihtsalt rumal inimene! Inimesed ei sõida 24. veebruaril Lätti lihtsalt alkoholi ostma – see on protestiaktsioon, et juhtida tähelepanu ebanormaalselt kõrgeltele hindadele ja sellele, mida on kaasa toonud need absurdselt kõrged aktsiisid. See on aktsioon, mille eesmärk on näidata, et ma ei taha olla selle riigi sünnipäeval, kes minu rahakotist lihtsalt koorib ja koorib ja ei hooli sellest, kuidas mu pere hakkama saab sellise palga ja selliste hindade juures! Küsimus ei ole alkoholi hinnatõusus, vaid riigile laekumata aktsiisis!!! Tänu alkoholi ja kütuse aktsiisile on Eesti riik jäänud ilma miljonitest eurodest – just nendest samadest eurodest, millega võiks tõsta tuletõrjujate, politseinike ja arstide palkasid, millele viitasid… rääkimata kõigest muust! Armas noor lumehelbeke, proovi vaadata suuremat pilti, kui suudad… Sa ilmselt ei ole arukalt kasutanud seda tasuta pakutavat haridust
  Sa ütled, et armastad oma kodumaad väga ja ei arva, et Eesti on sellepärast halb, et valitsus on halb. Eesti ei olegi halb, Eesti inimestel on halb elada sellises riigis, kui selline valitsus teeb selliseid otsuseid. Protesti eesmärk ongi valitsusele näidata, et Eesti inimene ei ole rahul ja läheb ostab kõik eluks vajaliku naaberriigist, kus hinnad on rohkem kui poole odavamad! Siinkohal ei räägi ma alkoholi hindadest – toit, ehitusmaterjal, riided… KÕIK on odavam.
  Kuigi ma olen hingelt isamaalane ja Eestit armastan, siis ka minu isiklikus rahakotis ei ole nii palju patriootlikkust, et taguda kinni valitsuse idiootsused!!!

  Like

  1. Püha lugemisoskamatus… või harimatus. Ma saan aru küll mis protesti eesmärk on. Mina ei ole ka sellise kütuse aktsiisiga nõus. Ma oleksin selle protesti aktsiooniga igal teisel päeval aastas nõus ja võimalik, et liituksin isegi. See ongi absurdne mis maksudega toimub.
   Armas oma mätta otsast vaatav ebaviisaks kodanik. Ma saan aru, et sinu sees on raev, sest keegi nägi asjas ka teist poolt. Ja saab aru, et riigi ja valitsuse vahel ei käi võrdusmärk. See ei tähenda, et peaksid solvanguid loopima. Samas kui sul sellest kergem hakkab siis… anna aga tulla 🙂
   Minul ei ole halb selles riigis elada! Riik ei võrdu vallitsus!! 24. veebruar on tähistamaks meie kodumaa vabadust! Seda, et see riik meil käes on… valitus peaks sel päeval olema mitte 2. või 3. vaid 110nda järguline. Ja püha lihtsameelsus on arvata, et valitsust 24. veebruaril natukenegi kotib teie aktsioon, sest tead mis? Nad on sellel ajal hõivatud 100 pidustusega, meeleolu on laes ja kogu EV100 trall ja pidustused matavad teie aktsiooni enda alla. Mulle ka ei meeldi, et on inimesi kellele aktsiisi tõus nii rängalt mõjub. Mulle ka ei meeldi, et Soomlased viivad maksuraha nüüd Lätti mitte Eestisse. Mulle ka ei meeldi, et üüratu kütuseaktsiis tõstab suhteliselt kõige hinda. Veelvähem aga meeldivad mulle kodanikud kes Eesti sajanda Vabariigi aastapäeva veedavad torisedes, negatiivsele keskendudes ja võõras riigis sellepärast, et riigi juhid rumalaid otsuseid teevad. Nagu ma ütlesi- see on umbes sama loll kui eirata last tema sünnipäeval selle eest, et tema lapsehoidja on nõme! Igal teisel päeval aastas palun väga! Ühtlasi saaks see kõikidel teistel päevadel aastas oluliselt rohkem tähelepanu, sest ei peaks võitlema EV100 üritustega meedia tähelepanu pärast. Jah praegu seda on aga aktsioonipäeval? Küsimus ei olnud kordagi aktsioonis endas küsimus on valitud kuupäevas!

   Like

   1. loe oma postituse esimest lõiku. Sa küsid, mis on selle aktsiooni mõte ja sõimad inimesi esijoodikuteks, kes ei hooli tuletõrjujate madalast palgast! Ma selgitasin Sulle aktsiooni mõtet – näidata, millised halvad otsused viivad miljonid eurod teise riigi kassasse. Miks just EV100 sünnipäeval – just sellepärast, et igal teisel kuupäeval ei oleks sellest keegi välja teinud. Üks protesti eesmärk on juba täidetud – sellest räägitakse! See ongi point! Polegi oluline kas ja kui palju isikuid sinna sõidab reaalselt, vaid diskussioon loeb!

    Like

 2. Oeh, ei väsi ütlemast. Ma saaksin sellest aktsioonist aru igal teisel päeval aastas ja osaleksin ilmselt ise ka. Vabariigi aastapäeval on see kodumaa sünnipäeva solkimine. Meedias saaks see tähelepanu igal teisel päeval oluliselt rohkem, sest see ei peaks tähelepanu eest võistlema saja pidustuse ja sündmusega mis 24. veebruaril aset leiavad vaid saaks olla üksi nö. päeva pommuudis. On ääretult rumal arvata, et see sel päeval rohkem tähelepanu saab ja kellegile rohkem “varbale astub”.
  Kokkuvõttes on mul hea meel, et olen siiski leidnud hulga mõtte kaaslaseid ja ka mõnele siiski suutnud selgitada, et kuupäeva valik on halb!
  Ma loodan, et ka Sina saad aru, et minu probleem on eelkõige kuupäeva valikus (kuigi tõsi, mulle ei meeldi ka see, et esimese asjana algatas selle siiski alkoholi aktsiis, kuid üritus on oma eesmärki nö. korrektsemaks kujundanud minu maitsemeelele).
  Rohkem ma ei vasta, sest sõnasõda ei olnud minu eesmärk. Minu eesmäk sai täidetud kui mõni inimene sellele mõtlema hakkas, et see kuupäev võiks jääda üheks päevaks aastas kus isegi eestlane ei hädalda ja ei näe ainult halba, vaid keskendub heale ja väärtustab seda mis meil on ja see sai täidetud. Mul on hea meel, et ledsin ka mõttekaaslaseid ja neid aktsioonil osalejaid kes siiralt hakkasid 24. veebruari tähendusele rohkem mõtlema.
  Ilusat nädalavahetust!

  Like

 3. “Inimesed ei sõida 24. veebruaril Lätti lihtsalt alkoholi ostma – see on protestiaktsioon, et juhtida tähelepanu ebanormaalselt kõrgeltele hindadele ja sellele, mida on kaasa toonud need absurdselt kõrged aktsiisid.” Ilus jutt jah, aga olgem ausad, suurem osa sellest massist läheb Lätti siiski lihtsalt alkoholi ostma..vaata kasvõi oma tutvusringkonna järgi, kes sinna suunduvad, siis peaks asi selge olema.
  Siin on ka üks hea postitus selle kohta https://estonianwithabackpack.com/2018/02/15/alkohol-eestluse-alustala/

  Like

 4. Tere! Olen esimest korda sellel lehel ja kohe tuli tunne, et võiks kaasa rääkida. 🙂 Olen Teiega nõus, väga kole on riigi sünnipäeva lihtsalt niimoodi lörtsida. Samuti tahtsin pöörata ka eestlase tähelepanu sellele, et jah, naaberriigis on hinnad odavamad, aga kas ta on kursis, kelle või mille arvelt see tuleb? Või on tüüpsuhtumine, et peaasi, et minul hea on, savi, et teistel kehv on, ma saan ikkagi odavamalt!! Aga ilusat nädala lõppu ja loodame, et inimesed suudavad nautida seda imeilusat talve, mis meil üle pika aja on! 🙂

  Like

 5. Nii nõus selle postitusega! Tõsi – need 101 Toompeal + valitsus ei ole veel Eesti (kusjuures nendegi puhul tasuks peeglisse ka veel vaadata, sest – kes nad valis?) Sünnipäeva pidav Eesti ja selle äpardunud valitsus tuleks ikka lahus hoida ja sel päeval sünnipäevalapsele keskenduda.

  Like

 6. Poilegi vaja nii palju juua et osta seda ei jaksa. See paarkümmend senti pudelile juurde ei ole küll suur asi. Selline tunne on nagu oleks alkohol üldse ära keelatud. Ostke alkohol Eestist ja tootegi riigile raha sisse! Minupärast võite Lätist ka osta – Läti vajab ka raha 🙂 Üldse ei saa aru, mis nutulaul selle alkoholiaktsiisiga lahti on läinud. Nagu mingi elutähtis asi on.

  Like

 7. kuule sina “südamelt ära” mille eest me nende mentide ja tulekate palku tõstame???alko aksiis on korraliku augu jätnud et nende arvelt tuleb seda täita…. mõtle ka veic ennem kui suu avad…..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s